what is dicrimination??

Being Chinese overseas in Indonesia for the whole time in life….. I have been change my mind for a few times about this discrimination things…..  Quite long time ago, i was thinking that i’ve been discriminate…. As a Chinese overseas in Indo, i found that life is harder…. and once, i tried to change myself into pure Indonesia/Java people, and of course that was the most stupid idea in the whole universe….. But i was still in the elementary school! I couldn’t help it!! As i grow older, i got more information, and found that discrimination is not only belongs to me as Chinese overseas in a country so called Indonesia. Some pure indo also complain that they’ve been discriminated too. It is not only about races… but also about religion, gender, sex……. and so on.  Lately…. after i got tampered, molded, stretched,  skewed, heated, frozed…ect…in my sociaty, i think…. i got confuse about “what discrimination is”.

I have been asked to bring along my father and his father pepers, to prove that my ancestor is Indonesia citizen, just because i need to go to school. Me and my siblings have been quite independent about school registry since we were in High school. that’s why I know exactly what kind of paper i need to bring along with me. When i was registering myself in public university, i didn’t bring my grand father damn paper with me…. I just have my father paper with me. And…. the man behind the biro bar asked me that paper!! As i have read lots of things about that damn paper in the newspaper (i wasn’t a internet geek at that time)  and i have my own KTP (damn Indonesia ID card) since 17 yo, proving myself as true Indo citizen by bring along that old damn paper sounds soooooo stupid!! I told that man behind the Biro table “I thought u don’t need that paper anymore? I read that kind of things in the newspaper, besides, i have my own KTP?” The Result?? Of course…..i have to go back to the office the next day bringing that old magic paper!!

Oh yeah…. as a good citizen, I make my own KTP, when i was 17 yo.  Oh yeah…i asked the RW people to do it for me, i was damn freak out of making that ID on my own. I got scared of spending days in the Kelurahan and Kecamatan, cos the biro-crazy, and of course because i’m chinese….  The RW people gave me fix price which he openly said that my price is higher than the true Indo…..  It was about 20K higher, and i just gave him what he want, and grumbling all the way home, and 2-3 hours after that……

I spend my childhood in a small town in central Java, called Pati.  To all of u whom as old as me (yeahhhhh that old), and having ur basic education in Indo, u might remember this city from ur PSPB book (wow!! PSPB!! what the hell of subject is that??) Pati is one of the strongest basis of  PKI in central Java, together with Madiun….. Became chinese in the “tamed-communist” area was not so comfortable….. U can almost hear the police officer joking : Oh yeah… cinese=comunnist. Or…. the people in the neighborhood gossiping about old ex-Communist Chinese madame.   Well, as a little 80% chinese girl (i left the 20% for my grand ma, she is true java) …. all i can think is….I hate myself being a chinese….. More over when u can always hear kids on the street teasing u, called u Cinooooo!!!

Thank’s God, everything is over now. I take myself as it is, as 80% chinese who life in Indo for ages….. Have my KTP and it means i’m indonesia citizen. I love Indonesia…..just like Panji Pragiwaksono. I think….when i’m no longer love Indonesia, i’ll immigrate, just like Suhu Epen….. I felt so pity t all the people who keep on complain about Indo, and still called Indo as home. They keep on compare Indo cities with other cities abroad, but…..still in Indo for most of their life…… Well, complain for me means: talk-talk-talk about how ugly Indonesia is, but doing nothing at all, not a single drop to change something. Complain about dirty places in Surabaya, but keep on littering around the city!! That’s what i call “complain”, and it would be the most stupid option to choose.

Ok….back to the discrimination….. After i grown up, i found a lot of people talk about discrimination, not just the chinese overseas…..

I heard the job seeker say : this is discrimination, as long as u’re not chinese, u can not have that job!!”

I heard the public institute lecturer gossiping : If u’re not graduate from ITB, don’t dream about having good career here!! What a discrimination!

I heard the private university lecturer gossiping : U can not have a good career here, if u’re not Christian!

I heard the private school student say :  They won’t gave us break during the school hours, to have our five time praying….

I heard the univ officer gossiping : If u’re not from East java, don’t u ever think that they’ll hire u!

And sooooo on…… So… what is discrimination??  What is the differences between “rule” and “discrimination”?

If the air line only take the good looking girls to be their flight attendant…. is it means discrimination?? Or rule??

If a company prefer male applicants,  over female applicants who have the same/more qualified in that field…. Is it discrimination? Or rule?

If a company only take applicants from certain university, and will reject the other…. is it discrimination? or rule??

If  a Catholic school don’t have other religion in their subject list, is it discrimination or rule?

If the government ask some tax to build a church (IMB), and free of tax to build a mosque….. is it discrimination? or rule?

If the government ask more money from chinese businessman, compare to the pure Indonesia,  to have their business registered…. is it discrimination? Or simply rule?

I think i’m soooo used to the discrimination…. if i like to call it that way. Otherwise, i can always called it rule. Rules that build Indonesia….. I think…. if  i can’t stand with all these rule anymore…. i can always leave Indonesia…. Move to other place, where i can take their rules….. If u felt as a woman, your career will always stuck in that company, cos the rule of the company is…. only man will be the head, why don’t u just leave?? If I read in the job vacancy : we only take ITB students…. I will not trying, i can always find another job vacancy…..

I don’t care about discrimination!!

(image is borrowed from http://www.dreamstime.com)

Advertisements
Previous Post
Leave a comment

3 Comments

  1. epentje

     /  09/05/2010

    ih… kok keduluan elo sihhhhh… gw udah mau bikin posting discrimizationg (baru masih draft) …. jangan suka nyuri2 ide deh….. kan pasti pas lu baca ‘to whom it may concern’ lalu dapat ide kan??? dasar indon tukang plagiat semuahhhhh HAHAHAHA…. <– discrimination too loh

    since elo udah bahas, gw malu dong membahas lagi kecuali gw tunggu seribu tahun lagi.. jadi gw ngoceh disini ajah ahhhhhh…..

    selama gw sekolah, gw agak2 gak ngeh dan cuek ketika di minta surat lahir dan SBKRI org tua, padahal jelas2 gw lahir sbg warga negara CHEENAH dan memilih menjadi wni umur 18, jadi di balik surat lahir gw ada setempel guede2 tulisan 'telah menjadi WARGA NEGARA INDONESIA, berdasarkan keputusan pengadilan bla bla bla, menunjuk kepada surat bla bla bla'
    jadi biasanya gw timbang kasih liat fotokopi surat lahir bolak balik, udah ketauan gw WNI, gak perlu surat bukti kewarganegaraan org tua, then… waktu mau lulus kuliah, supaya bisa di terbitkan piagam ke sarjana an, terus oleh dekan di minta surat bukti kewarganegaraan pribadi ato org tua, gw menolak memberikan kepada mereka dgn alasan liat aje tuh surat lahir gw, udah ada setempel segede koyo… apa gak cukup? gak bisa baca bahasa indonesia? lu kan dekan?? terus tetep bilang itu bukan bukti gw wni, gw tetep gak mau ngasih surat itu, yg which emang gw gak punya, tapi gw juga gak mau selama nya bergantung pada surat bukti kewarganegaraan ortu gw, lalu gw kasih fotokopi paspor gw, tetep dekan nya ngoceh, sampe gw bilang "kalo gw bukan WNI, bagaimana mungkin pemerintah INDON yg mungkin 'agak2 goblok & ngantuk' memberikan gw paspor dengan tulisan 'paspor warga negara republik indonesia'???" sapa yg ngantuk dan sapa yg bodoh?? akhirnya tuh dekan terima deh… gw sudah menunjukkan diri gw sebagai sarjana yg layak lulus karena gw sudah berani mendebatkan status gw, sebagai mahasiswa terutama calon sarjana ato sarjana, yah harus bisa dong memperdebatkan teori bukan? :)))

    diskriminasi adalah makanan sehari2 di indon, sampe you will not feel it anymore, tidak hanya thdp pribumi dan non pribumi, tapi org jawa thdp org sunda, org jawa thdp org sumatra, dsb nya…
    kenapa??? easy answer, karena lokasi indon sendiri terdiri dari kepulauan dgn sejarah yg di pengaruhi oleh banyak negara dan kebudayaan lain, belum lagi sejarah penjajahan… so, sapa yg salah? salahkan sesuatu yg ada di otak manusia… fear 🙂 kemudian fear itu di besar2kan, kadang2 di pake oleh 'agama' buat menakut2in manusia pun….
    karena fear mereka membuat kotak2, karena kotak2 itu lah, you dont belong to my kotak, you different… i must take advantage from you, because kotak elo lebih bagus…. (secara tidak langsung dia mengakui dirinya tidak mampu kalo dia harus take advantage of org lain, too pity for them.. jiwa nya jiwa babu tapi berasa penindas hehehe)

    diskriminasi terjadi DI SELURUH DUNIA, bukan karena 'fear' doang kok, karena 'hatred' juga bisa, tapi hatred juga bisa berakar dari fear, karena takut jadi homtje, lalu dia jadi benci HAHAHA…. so, karena diskriminasi itu bukan datang dari 1 sumber, tapi berbagai sumber sifat yg berakar dan ada pada manusia, dont worry, you will see discrimination everywhere and every aspects, sebenarnya defining sex (male & female) juga bisa di bilang discrimination, kata itu sendiri terlalu berat di bahas, karena semua hal bisa di bilang diskriminasi (buat yg doyan nuduh)

    kalo kita mau melihat 'perbedaan' sebagai diskriminasi, yah yg pertama harus kita salahkan adalah tuhan, kenapa dia bikin laki2 dan perempuan, itu udah diskriminasi, kenapa perempuan hamil, laki2 kerja nya cuman menghamili? enak di laki2 dong.. itu juga udah diskriminasi, tapi diskriminasi bukan 'perbedaan', gw lebih melihat diskriminasi lebih kepada 'keadilan' … kalo perempuan senang di hamili dan berhamil dan melayani suami, kenapa kita harus sibuk menuntut penyerataan hak dan menuntut perempuan untuk menjadi 'laki2' dan melawan keadaan? tapi kalo ada perempuan yg tidak suka melakukan itu semua, kenapa juga kita harus menekan hak nya untuk menikmati kemerdekaan berekspresi? jadi… sudah salah dari awal kalo kita ber-persepsi kalo perempuan yah harus nya begini begitu…. membuat kemerdekaan mereka terkekang… sama juga dgn kalo laki2 gak boleh pake make up, ih.. .suka2 dong kalo mereka mau pake HIHIHI…. walaupun gw akan memandang dgn mata memicing dan senyum2 gak jelas… tapi kan itu bukan karena gw diskriminasi, tapi gw cuman gak biasa aje, kalo seluruh dunia dan sudah puluhan tahun cowo2 semua pake dandan menor… tar juga gw biasa aje… (apa gw malah ikut2an trend juga? hahaha)

    liat bahasan nya gw kemana2, kayaknya diskriminasi itu terlalu luas buat di bahas, tapi kalo rasialis mungkin lebih sempit, artinya hanya diskriminasi antar ras, antar gender gak termasuk 😛

    Reply
  2. waaahhh!!! Suhu!! cepet bgt respond nya?
    sorry dorry stroberry ya… saya ga plagiat, cuma lebih cepet published draft nya ajah!! hahaha!! makanya, punya draft jgn kelamaan d simpen, emang wine??

    Sebenernya discrimination itu emang luas bgt, trus kok subyektif juga. Bahasan soal discrimination d wikipedia aja buanyaaaakkk…. Ya, at least begini lah cara saya memendang discrimination

    secara suhu Epen menyinggung masalah sex, alias kenapa pere sibuk menyama-nyama kan diri sama laki, padahal EMANG BEDA…. Ini yg saya heran juga. Emansipasi tuh kan jatoh2 nya jadi menyama-nyama kan laki ama pere. padahal, kalo di lihat asal katanya : emancipate adalah MEMBEBASKAN. alias, membebaskan obyek dari atribut2 ga penting. misalnya :
    -pere mesti lemah lembut.
    -Pere mesti jadi ibu rumah tangga
    -pere mesti hamil
    dll
    tapi kenapa jatohnya jadi :
    -kalo laki bisa nggenjot becak, pere juga bisa!! Alias d sama-sama in? padahal JELAS BEDA secara struktur tubuh, tulang, kromosom, dll

    Laki juga gitu, mestinya kita emancipate laki juga. maka itu, ga perlu ada kata-kata :
    -laki ga boleh nangis
    -laki ga boleh dandan
    -laki mesti jantan
    dll

    ya….. kita kan boleh ga suka sesuatu, kaya saya ga suka sambel (igh!! ratjun kok d makan!!) tapi bukan berarti saya memandang hina emua orang yang makan sambal kan??

    Tapi….kalo pas saya mengundang pesta, trus semua temen penyuka sambal ga saya undang….diskriminasi gak yah?? hhihihihi

    udah…cukup nge-blog d komen, ketularan si Epen nich!!

    Reply
  3. epentje

     /  09/05/2010

    ih…. lu kejauhan, gw beneran hanya mau liat sisi ‘diskriminasi’ gender doang loh 🙂 kok lu sampe2 emangsisapi sih?? tolong deh… lu berasa ketindash jgn lalu kesempatan ‘pesan sponsor’ disini dong… (padahal juga belog elo juga HIHIHI)

    iya, kalo elo bikin pesta lalu gak undang temen elo yg suka sambel, itu diskriminasi, lalu walaupun elo undang, elo gak menyediakan sambel, itu juga diskriminasi, elo sediakan sambel lalu sambel nya sengaja gak pedas gak ada tokai2nya, itu juga diskriminasi, elo menyediakan sambel seperti yg mereka mau, itu juga diskiriminasi, karena elo harus juga menyediakan pengganti sambel buat yg tidak suka sambel, lalu elo kasih tomato ketchup sebagai pengganti, itu juga diskriminasi, gimana dgn yg gak suka ketchup? lalu elo sediakan mayonaise, itu juga diskriminasi, gimana dgn yg suka dgn mustard, elo menyediakan mustard, mayo dan ketchup, tetep masih diskriminasi, gimana dgn yg doyan cocolan arabic ato india, dsb nya? jdi… diskriminasi itu LUAS.. darimana kita mau memandang, selalu ada suara sumbang bahwa dia di diskriminasi, padahalnya dia aje kali yg anti-social macam gw HAHAHA…

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: